Sosyal medyada son günlerde “Mustafa Kemal Atatürk'ün Büyükyoncalı ziyareti” başlığı ile paylaşılan fotoğraf, tarihi değerlere ne kadar sahip çıkıldığını bir kez daha hatırlattı. Büyükyoncalı Mahallesinde bulunan tarihi okulun fotoğrafının paylaşılmasının ardından, yorumlar “Şimdi o okul dökülüyor” şeklinde olurken, bu yorum yaşanılan utancın bir göstergesi olarak yansıdı. Büyükyoncalı Mahallesindeki tarihi okul uzun zamandır kaderine terk edilmiş şekilde dururken, atıl bir vaziyette ve tarihine yakışmayacak şekilde öylece duruyor. Her ne kadar bu duruma vatandaşlar tepki gösterse de değişen bir şey olmaması ve tarihin göz göre göre yok olması tepkileri beraberinde getiriyor.
İKİ YIL ÖNCE YAPILACAK DENMİŞTİ
Tarihi okulun restorasyonu için ilk söz iki yıl önce Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Dilşad Ergin tarafından verilmişti. Ergin, Kurtdere Mahallesinde bulunan tarihi caminin restorasyonun tamamlanmasının ardından yapılan açılış konuşmasında, o dönem yeni projelerin müjdesini vermiş şu ifadeleri kullanmıştı; “Saray'daki tarihi mekanlar ve eserler için çalışmalarımız devam edecek. Karabürçek Mahallesi ile Edirköy Mahallesi'ni birbirine bağlayan taş köprünün projesinin onaylanması için Karayolları Genel Müdürlüğüne gönderildi. Bunun dışında Cumhuriyet İlkokulu'nun tarihi binası ve Büyükyoncalı Mahallesi'nde yer alan tarihi cami ve okul binası içinde en kısa süre çalışmalara başlayacağız" Fakat bu ifadelerin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen ne tarihi taş köprünün ne de tarihi okulun restorasyonu için bir gelişme yaşanmadı. Büyükşehir Belediyesi verdiği sözleri yerine getiremezken, okulun her geçen gün daha kötü bir hal alması tarihe saygısı olan insanların canını sıkıyor.
VAKIFLAR NEDEN EL ATMIYOR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda bir adım atmayacağı belli olurken, Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü’nün de duruma kayıtsız kalması anlaşılamıyor. Saray’daki tarihi eserlerin büyük çoğunluğu kaderine terk edilmiş durumda iken buna belediyeler ve devlet kurumları el atmaktan kaçınıyor. Restorasyonu sonucu müze olarak kullanılabilecek tarihi okulun değerlendirilmemesinin sebebi anlaşılamıyor. Bununla birlikte Daire Başkanı Dilşad Ergin’in söz ettiği Karabürçek ve Edirköy mahallelerini bağlayan tarihi taş köprünün bir kısmının yıkıldığını ve çok kötü durumda olduğunu bu sayfalarda gündeme getirmiştik. Tarihi taş köprü neredeyse yıkılmak üzere ama burada da bir çalışma başlatılmış değil. Saray’daki diğer tarihi eserlerin de durumu pek farksız değil. Fakat bu eserlere neden sahip çıkılmadığı veya bu eserlerin restorasyonu için ilçeden talep olup olmadığı sorusu ise cevabını bekliyor. |